10/3/11

Ανελέητος βομβαρδισμός πόλεων της Λιβύης - Διστακτική η Δύση στην ανάληψη δράσης

 
Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις 

Τρίπολη, Λιβύη

Στο αίμα πνίγει την επανάσταση ο Μουαμάρ Καντάφι, εξαπολύοντας νέο κύμα βομβαρδισμών στην Ζαουίγια και την πόλη Ρας Λανούφ. 

Επίθεση έχουν δεχτεί πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ρας Λανούφ, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες.
Οι αντάρτες κατηγορούν τις δυνάμεις του Καντάφι ότι βομβαρδίζουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και κάνουν λόγο για «βρόμικο παιχνίδι», ενώ η κυβέρνηση μιλά «για στοιχεία της Αλ Κάιντα» που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στη Ζαουίγια, ανάμεσά τους για ανώτεροι αξιωματούχοι των δυνάμεων Καντάφι. Τον ηγέτη των εξεγερμένων επικηρύσσει η κυβέρνηση.

Στην Ζαουίγια, οι σφοδρές μάχες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40 άτομα, σύμφωνα με ιατρική πηγή. 
Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Λειτουργεί στο 70% των δυνατοτήτων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εάν οι αντικαθεστωτικοί καταλάβουν τον έλεγχο της Ζαουίγια, αυτό θα σημαίνει ότι η Λιβύη θα έχει χωριστεί σε ανατολική Λιβύη -της οποίας τον έλεγχο έχουν οι αντικαθεστωτικοί παρά το ανελέητο σφυροκόπημα των δυνάμεων Καντάφι- και στη δυτική Λιβύη, όπου τον έλεγχο διατηρεί ο Λίβυος ηγέτης.
Δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στην κεντρική πλατεία, την ώρα που αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποχώρησαν, αν και δήλωναν σε ξένους ανταποκριτές ότι θα ανασυνταχτούν για να αντεπιτεθούν.
«Υποχωρήσαμε και βρίσκονται μέσα στην πλατεία, αλλά θα τους επιτεθούμε ξανά και θα την ανακαταλάβουμε» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας εκ των ανταρτών.
Σύμφωνα με γιατρό της περιοχής τα θύματα των συγκρούσεων της Τετάρτης φτάνουν τουλάχιστον τα 40, με πολλούς ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι στις μάχες στη Ζαουίγια έχασαν τη ζωή τους και ανώτερα στελέχη των δυνάμεων Καντάφι, ανάμεσά τους ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας. Όπως δήλωσε στέλεχος του διυλιστηρίου: «Βαρέα όπλα πλήττουν θέσεις κοντά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου υπ' αυτές τις συνθήκες».

Το απόγευμα της Τετάρτης η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι μικρές ομάδες ατόμων στην Ζαουίγια μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να εκφράσουν την στήριξή τους στον Μουάμαρ Καντάφι.

Οι οβίδες ρίχτηκαν αντίστοιχα περίπου 300 μέτρα δυτικά και νότια οδοφράγματος που έχουν εγκαταστήσει οι αντικαθεστωτικοί, χωρίς όπως φαίνεται να προκληθούν θύματα. 

Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη δύο ρουκετών, την ώρα που το πυροβολικό πραγματοποιούσε βολές.

Δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ, την ώρα που, σύμφωνα με το Al Jazeera αυξάνονται οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της πόλης, πιθανός βομβαρδισμός των οποίων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους.

Για «βρώμικο παιχνίδι» κατηγορούν οι αντάρτες τις δυνάμεις Καντάφι
Μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε το απόγευμα της Τετάρτης κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Στο σημείο της έκρηξης φαίνονται φλόγες ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο μεταδίδει ότι ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ.
Το αεροσκάφος πέταξε χαμηλά προτού ανοίξει πυρ μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο, κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Λιβύης και οι εξεγερμένοι εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για επίθεση κατά πετρελαιαγωγό στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη, κατά το σφοδρό βομβαρδισμό θέσεων αντικαθεστωτικών στην περιοχή, καθώς και για επίθεση σε αποθήκη πετρελαίου.

Οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται πίσω από τον βομβαρδισμό και κατηγορούν τον Καντάφι για «βρόμικο παιχνίδι», ενώ από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει πως «στοιχεία που έχουν τη στήριξη της Αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν επίθεση στον τερματικό σταθμό.

Ο από αέρος βομβαρδισμός της ευρύτερης περιοχής της Ρας Λανούφ και της Μπιν Τζαουάντ, ανατολικά της Τρίπολης, συνεχίζεται.
Ο λιβυκός στρατός έριξε την Τετάρτη οβίδες κοντά σε θέση των αντικαθεστωτικών που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα δυτικά του πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Λανούφ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι ομάδες ανταρτών εισήλθαν πάλι στην πόλη Μπιν Τζαουάντ και ότι την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς και περισσότερους από 210.000 εκτοπισμένους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πόλη φάντασμα και όπως όλα δείχνουν η ορμή των αντικαθεστωτικών φθίνει.

Συγκρούσεις αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και στην πόλη Σίντρα, πετρελαϊκό σταθμό στα ανατολικά της χώρας. Εκτός από το λιμάνι επίθεση όπου βομβαρδίστηκαν δεξαμενές πετρελαίου δέχτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης. 

Επικηρύσσουν τον Αμπντέλ Τζαλίλ

Οι Αρχές της Λιβύης επικήρυξαν τον Αμπντέλ Τζαλίλ, ηγέτη των εξεγερμένων, προσφέροντας 400.000 δολάρια (περίπου 290.000 ευρώ)  σε όποιον τον συλλάβει και τον παραδώσει.
Παράλληλα, αμοιβή θα δοθεί σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Αμπ.Τζαλίλ, τον οποίο η κρατική τηλεόραση περιέγραψε ως «κατάσκοπο».

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Πηγή: http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου