17/2/11

ECOFIN: Συμφώνησαν στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας – πραξικόπημα ερήμην των λαών!

Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, πιο πρόθυμη από τους πρόθυμους!

Η χθεσινή (15.02) σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), όπως άλλωστε και η προχθεσινή του Eurogroup, αποτέλεσε άλλο ένα πραξικόπημα ενάντια στους ευρωπαϊκούς λαούς!

Σε αυτές τις συνόδους, οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν, καταρχήν, στις βασικές κατευθύνσεις του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας (εσαεί λιτότητα σε μισθούς, μηδενισμός δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σύνταξη στα 67, φορολογικές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου κλπ). Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έχουν εκπονηθεί από τη Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας.

Μάλιστα, ο κυρίαρχος τύπος, σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρουσιάζει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ως το αντάλλαγμα που ζητάει η Γερμανία, για να συναινέσει σε μια αύξηση των κεφαλαίων αλλά και των αρμοδιοτήτων τόσο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και του Μόνιμου Μηχανισμού που θα το διαδεχθεί το 2013.

Φυσικά, όμως, οι λύσεις αυτές ούτε την κρίση χρέους θα αποσοβήσουν ούτε θα ελαφρύνουν τους λαούς. Απλά θα μεταφέρουν το χρέος της Ευρωπεριφέρειας από τις πολυεθνικές τράπεζες στις χώρες της ΕΕ, εναντίον των οποίων δεν είναι και τόσο εύκολο κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, να προβεί σε "περίεργες" κινήσεις όπως η προσωρινή ή μόνιμη διακοπή αποπληρωμής του χρέους!

Προς το παρόν, η Γερμανία (με την υποστήριξη της Αυστρίας, σε ρόλο αυλοκόλακα), υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική συμφωνία, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και λεπτομέρειες αυτών.

Σκοπός της τακτικής αυτής, είναι η άσκηση πιέσεων στα υπόλοιπα κράτη – μέλη, να δεχτούν όσο το δυνατόν σκληρότερη αποκρυστάλλωση των μέτρων, που θα περιλαμβάνει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 – 26 Μαρτίου.

Από ότι φαίνεται όμως χώρες όπως η Ελλάδα, δεν θα χρειαστεί να πιεστούν και πάρα πολύ! Όπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, η Ελλάδα συμφωνεί με τις γερμανικές απαιτήσεις, αφού άλλωστε εφαρμόζει ήδη ανάλογα μέτρα!!!

Ο κυρίαρχος δε τύπος στην Ελλάδα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παρουσιάζει ως σημαντική πολιτική παρέμβαση, το αίτημα του κ. Γ Παπακωνσταντίνου, για επιμήκυνση της αποπληρωμής των τροϊκανών δανείων των € 110 δις, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου τους.

Υπενθυμίζουμε πως για το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη αποφανθεί θετικά τόσο του ΔΝΤ, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το πότε θα ληφθεί η τυπική απόφαση! Σε ότι αφορά το θέμα του επιτοκίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε πως ήδη συζητείται συνολική διευθέτηση του ζητήματος για Ελλάδα και Ιρλανδία... Τι είχες Γιάννη...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου