24/2/11

Το καθεστώς Καντάφι παλεύει να επιπλεύσει στο αίμα του λιβυκού λαού!

Η ανατολική Λιβύη και άλλες περιοχές βρίσκονται κάτω από λαϊκό έλεγχο!

Οι αναφορές των προηγουμένων ημερών, που έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από τα πυρά μισθοφόρων, στρατιωτών, μαχητικών και πολεμικών πλοίων, αποδεικνύονται ήπιες σε σχέση με τα νέα δεδομένα στη Λιβύη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), κάνει λόγο για 640 νεκρούς αλλά υπάρχουν και αναφορές που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων, ακόμα υψηλότερα! Για παράδειγμα,  ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ έκανε λόγο στο BBC για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.
Αναφορές μάλιστα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, κάνουν λόγο για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες...

Μπροστά στην επερχόμενο βίαιο τέλος του καθεστώς Καντάφι, προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία, με τον πιο κυνικό ίσως τρόπο: σφάζοντας τους εξεγερμένους.

Απευθυνόμενο μάλιστα στα πιο ποταπά ανθρώπινα ελατήρια, η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για την Ασφάλεια, επικήρυξε τους ηγέτες της εξέγερσης, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια». Η ανακοίνωση προσθέτει πως, όποιος παραδώσει το όπλο του θα εξαιρεθεί από τις δικαστικές διώξεις ,-εφόσον φυσικά επιβιώσει το καθεστώς!

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το καθεστώς έχει απωλέσει πλήρως τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Ανατολικής Λιβύης. Μάλιστα, τα διεθνή κερδοσκοπικά funds, αξιοποιούν την κατάσταση αυτή έχοντας εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου, κατά 15%, σχεδόν, σε λίγες μόλις ημέρες!

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για εξεγερμένες πόλεις και στα Δυτικά της χώρας!

Το καθεστώς, φαίνεται να ασκεί, μιας κάποιας μορφής, έλεγχο μόνο στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία είναι σχεδόν ερημωμένη. Στους δρόμους της οι μισθοφόροι του καθεστώτος από την υποσαχάρια Αφρική, σπέρνουν τον τρόμο και λεηλατούν...

Εν τω μεταξύ όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν το καθεστώς! Μετά τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές, δήλωσε πως τάσσεται με το πλευρό των διαδηλωτών!

Στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ορθώσουν τα τείχη της «Ευρώπης – φρούριο», απέναντι στο αναμενόμενο κύμα προσφύγων. Το κύμα αυτό αναμένεται να κατευθυνθεί κυρίως προς Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα. 

Υπενθυμίζουμε πως το καθεστώς Καντάφι, έπαιζε το ρόλο του «χωροφύλακα», έχοντας υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία, για την επαναπροώθηση στη Λιβύη προσφύγων που προσέγγιζαν τις ιταλικές ακτές! Οι πρόσφυγες αυτοί, προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι λαοί των οποίων υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ιμπεριαλιστικής νεοαποκιοκρατίας της Δύσης, πάνω τους!

Το σίγουρο είναι πως το καθεστώς Καντάφι, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει καθώς και τον έλεγχο της χώρας έχει χάσει και φυσικά σχεδόν κάθε ίχνος λαϊκής στήριξης!

Μεγάλα ερωτηματικά, παραμένουν, όμως, για το φόρο αίματος που θα κοστίσει η κατάρρευση του καθεστώτος αλλά και για το ότι θα επακολουθήσει στη Λιβύη κατά τη μετά Καντάφι εποχή.

Η σίγουρα θετική εξέλιξη ήταν η κάποιας μορφής αφύπνιση και κινητοποίηση μεγάλων τμημάτων του Λιβυκού λαού, η οποία συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά αυτής της χώρας. Αυτή η πολιτική αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών συνιστά μια πολύτιμη παρακαταθήκη, η οποία μπορεί να υπερκεράσει τελικά ενδεχόμενες αρνητικές άμεσες εξελίξεις στην μετά Καντάφι εποχή!
Και αυτό διότι μόνο ο πολικά δραστήριος λαός μπορεί να ανακόψει ξένες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις στη χώρα αυτή με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οι οποίες θα επιδιώξουν να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις υπό δημοκρατικό μανδύα!

Και φυσικά αυτές, οι εξελίξεις αποτελούν μήνυμα και προς τους λαούς, της Ευρώπης, το μέλλον των οποίων προδιαγράφεται κάτι παραπάνω από δυσοίωνο! Και το μήνυμα αυτό είναι πως οι εξεγέρσεις, αποτελούν μια επιλογή με κόστος μεν, η οποία όμως ανοίγει δυνητική προοπτική νέων προοδευτικών και πραγματικά δημοκρατικών εξελίξεων! 

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου