21/2/11

«Νέα Λιβύη» ή «εμφύλιος πόλεμος»

Ένα κυβερνητικό κτίριο φλέγεται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές. «Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.

Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζονται σήμερα για έβδομη ημέρα στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως «η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια Δύο και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται».

Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.

Η εκτίμηση που κάνει η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, για τον απολογισμό, τωνσυγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, είναι ότι οι νεκροί φτάνουν τους 233 νεκρούς, τουλάχιστον.

Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.

«Νέα Λιβύη» ή «εμφύλιος πόλεμος»

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία «νέα Λιβύη» είτε να βυθίσει τη χώρα στον «εμφύλιο πόλεμο», την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.

«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν «προοπτικές ελευθερίας» στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ υπερβολικά».

Πυκνά πυρά ακούστηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.

«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι «ούτε Τυνησία, ούτε Αίγυπτος». «Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας».

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματοςότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.

Λίγο νωρίτερα Λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι «μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.

Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε «δίκτυο» με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.

«Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα», είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.

«Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

«Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού», δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας Λίβυος δικηγόρος στο BBC.

Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύκτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων, ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. «Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα», είπε ο γιατρός.

Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα «Thunderbolt» μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο, δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση», δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.

«Πρέπει να ανοίξει διάλογος»

Η ηγεσία της Λιβύης πρέπει ν΄αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος, δήλωσε σήμερα στην Τρίπολη πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία αποκαλύπτει διαφωνίες στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Μπαγιού, ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ηγεσία κάνει λάθος ν΄ απειλεί με βία τους αντιπάλους της.

Ο Μπαγιού κάλεσε τον Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του Λίβυου ηγέτη, ν΄αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Ο Μπαγιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι θ΄αναγνωρίσει την ύπαρξη εσωτερικής λαϊκής αντίστασης και ότι θ΄αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να γίνουν αλλαγές στο λιβυκό πολιτικό σύστημα.

Απειλούν φυλές της Λιβύης

Ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «καταπίεση των διαδηλωτών».

Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάλης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα, μιας από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη, είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα, «εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα».

Η φυλή αυτή ζει νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Επίθεση εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας

Οι επιτιθέμενοι Λίβυοι αποχώρησαν από το εργοτάξιο νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη, εναντίον του οποίου επέδραμαν χθες το βράδυ, ορισμένοι οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, τραυματίζοντας τέσσερις ξένους εργαζόμενους, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκατοντάδες Λίβυοι επετέθησαν εναντίον του εργοταξίου χθες το βράδυ στις 23.00 (τοπική ώρα), αποχώρησαν και στην συνέχεια επέστρεψαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1234_21/02/2011_379493


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου