25/2/11

Το απόλυτο χάος στη Λιβύη

Εξαπλώνεται η εξέγερση στη Λιβύη, με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές να έχουν υπό τον έλεγχο τους τις περισσότερες πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τον Μουαμάρ Καντάφι, μετά το πύρινο διάγγελμα του, να επιχειρεί να διατηρήσει δια της βίας τον έλεγχο της Τρίπολης και του δυτικού τμήματος. Πληροφορίες που μετέδωσε το BBC αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, είναι έρημο, καθώς οπλοφόροι οπαδοί του Καντάφι εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό εναντίον διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραστρατιωτικοί ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, ρίχνοντας απευθείας τα πτώματα σε καμιόνια, ενώ ταυτόχρονα άλλες ομάδες περισυλλέγουν τις σφαίρες και σκουπίζουν τα αίματα.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για αναταραχές στις δυτικές πόλεις Μισουράτα, Σαμπράθα και Ζαουΐγια.

Την ίδια ώρα, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, διαδηλωτές πανηγυρίζουν, καθώς οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να έχουν υπό τον έλεγχο τους τις πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, από την έναρξη των ταραχών μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, από 300 έως 1.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Κλειστές παραμένουν επί ημέρες οι επιχειρήσεις στη χώρα, καθώς - ιδιαιτέρως οι αλλοδαπές- έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση απέστειλε σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, καλώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Παρά ταύτα, ο υιός του Καντάφι, Σαΐφ αλ- Ισλάμ, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, δηλώνοντας ότι τα πάντα στη χώρα είχαν επιστρέψει στην κανονική τους ροή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Καντάφι ο νεώτερος τόνισε: «Τα λιμάνια, τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι όλα ανοιχτά. Το μόνο πρόβλημα βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές. Η ζωή επέστρεψε όπως ήταν. Αδέρφια, οι Λίβυοι πρέπει να συμμαχήσουν σε αυτό τον εθνικό αγώνα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε «εξωφρενική και απαράδεκτη» την κατάσταση των πολιτών στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της.

Σημειώνεται ότι η ροή της ενημέρωσης από τη Λιβύη είναι ισχνή και οι πληροφορίες δύσκολα διασταυρώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε μακροσκελές διάγγελμα του την Τρίτη, υποσχέθηκε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αποκάλεσε «αρουραίους» τους αντικαθεστωτικούς, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος προτίθεται να πεθάνει σαν μάρτυρας.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Βεγγάζης και άλλων πόλεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι και ανεμίζοντας τη σημαία που είχε η Λιβύη προτού ο συνταγματάρχης καταλάβει την εξουσία.

Την ίδια ώρα χάος επικρατεί στα αεροδρόμια, καθώς αλλοδαποί επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πηγές: nooz.gr, http://www.stopcartel.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου