18/2/11

Έκρυθμη η κατάσταση στο Μπαχρέιν

Μια ημέρα μετά και την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν, τα μάτια του κόσμου είναι και πάλι στραμμένα στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την οποιαδήποτε συγκέντρωση, ωστόσο όπως φαίνεται οι εντολές της θα αγνοηθούν με αφορμή τις κηδείες σήμερα των τεσσάρων σιιτών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις. Οι τελετές έχουν ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. 

"Θα συγκρουστούμε με την αστυνομία, θα υπάρξει βία" δήλωσε νωρίτερα ένας σιίτης διαδηλωτής στο BBC. Ακολουθώντας δύο οχήματα που μετέφεραν τις σορούς του Αλι Χόντερ, 53 ετών και του Μαχμούμπ Μέκι, 23 ετών, καλυμμένων με τη σημαία της χώρας, η πομπή χιλιάδων ανθρώπων κατευθύνθηκε προς το σιιτικό χωριό Σίτρα, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα: "Ούτε σιίτες , ούτε σουνίτες, εθνική ενότητα" και "σουνίτες και σιίτες είναι αδελφοί". Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κινήματος της σιιτικής αντιπολίτευσης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες ακόμη ενός σιίτη στο χωριό Σίτρα και ενός τετάρτου σε άλλο σιιτικό χωριό. 

Ο ανώτατος ιεράρχης των σιιτών του Μπαχρέιν, ο σεΐχης Ίσα Κάσεμ, δήλωσε ότι η αστυνομική παρέμβαση εναντίον των διαδηλωτών, ήταν μία «σφαγή» και ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο. Μια διαδήλωση υποστήριξης στην κυβέρνηση οργανώνεται για σήμερα το απόγευμα στη Μανάμα, έπειτα από την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής. 

Χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή, ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ (Μαργαριταριού)στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάμα.
Επίσης όπως καταγγέλλεται υπάρχουν περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται. 

Έτσι εκτιμάται ότι σήμερα θα δοκιμασθεί η αποφασιστικότητα των κυβερνώντων, να συντρίψουν τις εμπνευσμένες από την Τυνησία και την Αίγυπτο διαδηλώσεις. Χθες εκτός από τα τανκς που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας υπήρξαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της τάξης.
Η όποια νέα αντίδραση του στρατού, σύμφωνα με αναλυτές, θα φέρει τη βασιλική οικογένεια σε απευθείας σύγκρουση με τους σιίτες μουσουλμάνους που απαρτίζουν και τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας σε αυτή τη χώρα του 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή καθώς φοβάται για ανατροπή πολύχρονων γεωπολιτικών ισορροπιών που μπορούν να θίξουν τα συμφέροντά της, δεδομένου ότι στο Μπαχρέιν,το οποίο συνορεύει με μια ακόμη σύμμαχο χώρα τη Σαουδική Αραβία, ελλιμενίζεται ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, ενώ φοβάται ότι μια ανατροπή καθεστώτος και κατάληψη αυτού από τους σιίτες μουσουλμάνους μπορεί να "ρίξει" τη χώρα στην επιρροή του σιίτικου Ιράν, και εξάπλωση του "ιού" των λαϊκών εξεγέρσεων και στη σιίτικη μειονότητα στη Σαουδική Αραβία τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο. 

Από το 1971, όταν το Μπαχρέιν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, οι σχέσεις μεταξύ της ελίτ που απαρτίζεται από τους σουνίτες μουσουλμάνους και τους λιγότερο ευνοημένους σιίτες είναι διαταραγμένες και συχνά αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. 

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό της εκφράζοντας της ανησυχία της και ζήτησε οι προσευχές και οι σημερινές κηδείες να μη στιγματιστούν με βία. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερ Γκέιτς, τόνισε ότι η χώρα του επιμένει εδώ και καιρό για την ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκαναν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. 

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι :
 
- Η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων
- Περισσότερες δουλειές και κατοικίες
-  Ζητούν να είναι πιο αντιπροσωπευτική η  σύσταση του κοινοβουλίου
- Νέο σύνταγμα
- Νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα Μπιν Σάλμαν Αλ Χαλίφα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια. 

► Ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ ματαίωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί μέσα στον Φεβρουάριο το Μπαχρέιν, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. "Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της γνώμης πρέπει να είναι πλήρως εγγυημένες στο Μπαχρέιν", δήλωσε ο Όλαφ Γκλέζεκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού προέδρου .

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στον Κόλπο, το οποίο περιλαμβάνει σταθμούς στο Κουβέιτ και το Κατάρ, θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω εξελίξεις.


Η
Βρετανία επανεξετάζει επειγόντως τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τους εννέα τελευταίους μήνες δόθηκαν άδειες εξαγωγής στο Μπαχρέιν 250 κανίστρων δακρυγόνων και άλλου εξοπλισμού καταστολής, όπως  δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ. "Δεν θα εγκρίνουμε οποιεσδήποτε εξαγωγές εκτιμάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να παρατείνουν περιφερειακές ή εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εσωτερική καταστολή", δήλωσε ο Μπερτ.
Ανησυχητικές χαρακτήρισε η Τουρκία τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτζούκ Ουνάλ, κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε βίαιη ενέργεια και να ενεργήσουν με γνώμονα την αυτοσυγκράτηση. "Επιθυμούμε, ειλικρινά, την εκτόνωση της βίας και την άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στο Μπαχρέιν, που αποτελεί ξεχωριστή χώρα, με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει, στην περιοχή", δήλωσε ο Σ. Ουνάλ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην επίλυση της κρίσης στο Μπαχρέιν 

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=252486 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου