9/2/11

Πολυπληθές, μαχητικό κι ενωτικό το πανιατρικό συλλαλητήριο!

Αντιπαράθεση στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο σκούπα.

Προκλητικός ο υπουργός υγείας – σε άμυνα και χωρίς επιχειρήματα.

Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα !

Την ώρα που στη Βουλή συζητείται και οδεύει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Υγείας, κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αποδιάρθρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Πολυπληθής, μαζική κι ενωτική ήταν η πορεία ιατρικών ενώσεων και συλλόγων από το Υπουργείο Υγείας προς τη Βουλή, ενώ προηγήθηκε μαζικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες!

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής, ενώ οι γιατροί επέστρεψαν στο υπουργείο Υγείας, όπου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους. 

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έκρινε σκόπιμο να εμμείνει στην απόφαση για απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και την αυριανή μέρα». Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή. Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης. 

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν στο μεταξύ την Πέμπτη από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την τετράωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αύριο στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν επιπλέον ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συμβολικό κλείσιμο ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.



Αντιπαράθεση στη Βουλή
Με προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός επιτίθεται στους απεργούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση αλλά και ο κ. Λοβέρδος έχουν έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο από την ανυποχώρητη στάση του ιατρικού προσωπικού που συνεχίζει τον απεργιακό αγώνα παρά την ανελέητη καθεστωτική προπαγάνδα σε βάρος του από το κυβερνητικό μιντιακό μπλοκ, όσο και από τα πυρά της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
 
Αποτέλεσμα ήταν ο Υπουργός, προφανώς εκνευρισμένος, να ξεσπάσει σε ένα προκλητικό παραλήρημα με αποδέκτες τόσο τους απεργούς όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με την Υγεία, αναφέρθηκε σε «Βουλή των συντεχνιών», επανέλαβε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις υποκινούνται υπό συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5% σε συμμετοχή, τη στιγμή που με απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων των Νοσοκομείων οι απεργοί ιατροί δεν μπορούν να καταγραφούν. 

Ολοκλήρωσε υποστηρίζοντας ότι στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός ν/σχ με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει...

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, απευθυνόμενος στον «μαινόμενο» Υπουργό, τόνισε τα εξής:
"Κύριε Υπουργέ, δεν απαντάτε στα ουσιαστικά προβλήματα, σε κανένα απ' αυτά που ετέθησαν από τους Εισηγητές και κυρίως από τον Εισηγητή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπεκφεύγετε, δείχνετε έναν απερίγραπτο εκνευρισμό και αντί να κάνετε ένα νηφάλιο διάλογο σ' αυτή την αίθουσα, σχεδόν μας απειλείτε κιόλας!

Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, όταν βάζετε μια βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας, να μην έχετε να πείτε ένα επιχείρημα; Βόμβα βάζετε και έχετε φέρει απέναντί σας αυτή τη στιγμή τους πάντες στο χώρο της υγείας, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους πολίτες, όλους όσους καταλαβαίνουν ότι πλέον το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε μια μεγάλη, εμπορευματοποιημένη κερδοσκοπική επιχείρηση.
Αυτά είναι τα θέματα που εγείρει σήμερα η κοινωνία και βρίσκεται σε αναβρασμό. Αύριο θα πάρετε την απάντηση απ' όλους όσους ασχολούνται με την υγεία. Και η απάντηση θα είναι αποστομωτική. 

Αποσύρετε τώρα το τερατούργημα, διότι είναι ανεφάρμοστο και αν επιχειρήσετε να το εφαρμόσετε, θα διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγεία πρέπει να είναι ανυποχώρητος κι ενωτικός και να συναντηθεί με τον αγώνα των υπόλοιπων εργαζόμενων για την συνολική ανατροπή του συστήματος που γεννά αυτές τις κατεδαφιστικές, για την κοινωνία, πολιτικές.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου