27/2/11

Μέτρα - σοκ στο Μνημόνιο 4

Χιονοστιβάδα νέων μέτρων προβλέπει το “Μνημόνιο 4”, που παρουσίασε προχθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και δημοσιοποίησαν αργότερα τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. 

Αποκαλύφθηκε πλέον ότι, αν και το Μνημόνιο λήγει το 2013, η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρεώσεις για σκληρά μέτρα τουλάχιστον ως το 2015, με το περίφημο “μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”, που φτάνει ως το 2015. 

Τα σκληρά μέτρα που ζητούνται ως τότε κυμαίνονται μεταξύ 25 και 29 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί οι δύο δέσμες μέτρων για το 2010-2011, ύψους 9,3 δισ. ευρώ, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 7,4%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισήμανε χθες την “πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτη στην εφαρμογή του προγράμματος”, παρ' ότι το εν λόγω πρόγραμμα υπερβαίνει την εντολή της παρούσας κυβέρνησης. “Μ' αυτό το πρόγραμμα θα πάμε το 2013 στον ελληνικό λαό και εκείνος θα μας κρίνει”, επισήμανε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας, παρεμπιπτόντως, το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Από τα όσα είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, φαίνεται ότι το 2010 έκλεισε με έλλειμμα γύρω στο 9,4% με 9,5%. Πέρυσι ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009 ή 15,4% του ΑΕΠ.

Μέτρα, κι άλλα μέτρα!

Το 2011 θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ, εκτός των ήδη συμπεφωνημένων μέτρων ύψους 8,159 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση παραμείνει όπως έχει προϋπολογιστεί, δηλαδή στο 3%. Αν βαθύνει, τότε θα χρειαστεί λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τη διετία 2012 -2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα απαιτηθούν μέτρα 8% του ΑΕΠ. Άρα, πρόκειται για μέτρα της τάξης των 18,64 δισ. ευρώ, με αναλογία 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, έσπευσε να καθησυχάσει χθες ότι οι παρεμβάσεις “θα προέρχονται από διαρθρωτικά μέτρα κι όχι από περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.
 
Σαν να μην έφταναν αυτά, το 2015, μετά το Μνημόνιο και το “μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα”, το έλλειμμα θα πρέπει να είναι 1%, πράγμα που θα απαιτήσει περί τα 4,7 δισ. ευρώ νέων μέτρων και το 2015!

Συναντήσεις με κόμματα και υπουργούς!

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι επί του “Μνημονίου” που παρουσίασε, θα ξεκινήσει συνεργασίες με τους υπόλοιπους υπουργούς, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με όσους πολιτικούς αρχηγούς δέχθηκαν την πρόσκλησή του για διάλογο (Γ. Καρατζαφέρης, Ντ. Μπακογιάννη, Φ. Κουβέλης).

Στο στόχαστρο Υγεία, Παιδεία, συντάξεις

Πάντως, από τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, προκύπτει ότι θα υπάρξει νέα επίθεση στις συντάξεις, αφού θα εκπονηθούν μελέτες σε όλα τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία και θα υπάρξουν περικοπές σε όσα είναι “στο κόκκινο”. Προβλέπονται, επίσης, νέες μεταρρυθμίσεις για -περαιτέρω- ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις τράπεζες. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν η Υγεία και η Παιδεία, αφού στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι “κοστίζουν πολύ”.

Πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι “δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αυξήσεις φόρων που έγιναν το 2010”, ενώ απάντησε θετικά σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μετοχοποίησης κρατικών λαχείων.

Συμπερασματικά, σε τίτλους, το Μνημόνιο 4 προβλέπει βασικά “συρρίκνωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ από 9,4%”, “ύφεση της τάξης του 3%”, “πληθωρισμό 3% σε ετήσια βάση”, “παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2014”, “απελευθέρωση αγοράς ενέργειας”, αλλά και... ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας μέσω “καταγραφής συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων”...

Τέλος, αναμένεται... διάλυση των ΔΕΚΟ, με μείωση του μισθολογικού κόστους και των κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά και περαιτέρω αύξηση τιμολογίων.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου