20/2/11

Ούτε 1 μετοχή στο δημόσιο! Πωλούνται ΔΕΗ, ΤΤ, Αγροτική, ΟΤΕ...!

Η Εθνική ήταν μόνο η αρχή - στη  τελική ευθεία και η fast track "αξιοποίηση" του Ελληνικού!

Προοδευτική ανατροπή τώρα!

Οι τροϊκανές ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα ξεπουλήματος των € 50 δις, αλλά και η oυσιαστική κυβερνητική παραδοχή αυτών, έχουν θέσει σε κάθε πολίτη ένα και μοναδικό ερώτημα: πότε θα ξεπουληθεί το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και οι fast track αξιοποιήσεις - εκποιήσεις, "φιλέτων", όπως το project του Ελληνικού ύψους € 5 δις, με μαρίνες, γκόλφ και τα συναφή.

Ήδη άλλωστε η πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής (στην οποία το Δημόσιο διατηρεί σχετικά ισχυρά ερείσματα) στην Alpha Bank, δηλαδή μια ιδιωτική τράπεζα με  μάλιστα πολύ μικρή διασπορά μετοχών (δλδ πολύ λίγους και ισχυρούς μετόχους), προϊδεάζει σίγουρα για άμεσες εξελίξεις ειδικά στον τομέα των δημοσίων επιχειρήσεων!

Κάποιος βέβαια μπορεί να παρατηρήσει πως οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις και κυβερνητικές διαρροές, πιο πολύ αναφέρονται σε ακίνητη περιουσία.

Μάλιστα, οι διαρροές αυτές δεν αναφέρονται σε πωλήσεις, αλλά σε κάτι που (όσο και αν ξενίζει κάποιους) είναι ακόμα χειρότερο: την «αξιοποίηση», δηλαδή τη μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης από ιδιώτες, έναντι αστείου τιμήματος (όπως τα σχέδια για το Ελληνικό), η οποία μάλιστα ανανεώνεται στην πράξη στο διηνεκές (πχ Αεροδρόμιο Σπάτων).

Όπως όμως έγινε γνωστό, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ούτε κατά διάννοια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει έναν τέτοιο στόχο.

Για παράδειγμα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θεωρεί πως η αξία των εκμεταλλεύσιμων ακίνητων του Δημοσίου, φτάνει το πολύ τα €49 δις, ενώ το ΙΣΤΑΜΕ, θεωρεί πως μόλις 100 από αυτά είναι άμεσα αξιοποιήσιμα. Την ίδια στιγμή, μελέτη της Eurobank, τοποθετεί την αξία των δυνητικών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στα μόλις 5 δις!

Εύλογα λοιπόν, το ενδιαφέρον όλων πέφτει στις δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την πλέον αποδοτική επένδυση για έναν ιδιώτη. Πρώτον έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια βάση πως οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, οδηγούν στην εκτόξευση των τιμολογίων (ή των επιτοκίων δανείων...). Δεύτερον, στη σημερινή συγκυρία η συνολική απαξίωση του ΧΑΑ, λόγω της κρίσης, έχει ρίξει τις μετοχές όσων από αυτές είναι εισηγμένες στα τάρταρα!

Ήδη δε, πριν από λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο η προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για το πλαφόν του 20% στη συμμετοχή ιδιωτών σε στρατηγικές εταιρίες και τα σχέδια της Κυβέρνησης για τεμαχισμό της ΔΕΗ, στα χνάρια της ΔΕΠΑ και του ΟΣΕ.... 

Τα περιστατικά αυτά, «μυρίζουν» ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εξ΄ ου και η άμεση και θεαματική αντίδραση της ΓΕΝΟΠ με την κατάληψη των κεντρικών γραφείων από εναερίτες...

Στο πρόγραμμα άλλωστε αποκρατικοποιήσεων 2011 – 2013, έχουν ενταχθεί επισήμως από το Δεκέμβριο η ΔΕΠΑ αλλά και η ΕΥΔΑΠ καθώς και η ΕΥΑΘ!

Φυσικά, από τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς δεν μπορεί να απουσιάζει και το απομεινάρι της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, καθώς οι υπηρεσίες νέας τεχνολογίας αποτελούν πραγματικά φιλέτα!

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα οι δύο κύριες υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποτελούν εδώ και καιρό στόχους πώλησης από Κυβέρνηση και τρόικα! Από ότι φαίνεται, η εκποίηση τους, έχει καθυστερήσει για ένα και μοναδικό λόγο: κυβέρνηση και τρόικα, κερδίζουν χρόνο ώστε να «τσοντάρουν» τις τράπεζες αυτές στο παζλ των συγχωνεύσεων και εξαγορών που στόχο έχει να διασώσει το τραπεζικό κεφάλαιο της χώρας, από μια βέβαιη αποσύνθεση....

Η διάσωση του πλούτου του λαού από την εκποίηση, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το μνημονιακό πρόγραμμα έχει περιέλθει σε τέτοιο αδιέξοδο που μόνο κινήσεις «σοκ» μπορούν να το δώσουν μικρή παράταση ζωής! Είναι λοιπόν, πολύ πιθανό Κυβέρνηση και τρόικα, να προβούν σε κινήσεις "αστραπιαίου πολέμου", στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο λαός μπορεί να αποτρέψει τέτοιες εξελίξεις μόνο με μια κινητοποίηση αντίστοιχου δυναμισμού, δηλαδή μόνο μέσα από μια μαζική, προοδευτική και παλλαϊκή εξέγερση για την ανατροπή της Κυβέρνησης του Μνημονίου...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου