31/1/11

Καταρρέει ο Μουμπάρακ. Ο αραβικός κόσμος φλέγεται.


Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗ Β. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ!
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΗΠΑ-ΕΕ-ΙΣΡΑΗΛ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ!

Οι εξελίξεις στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή με το «ντόμινο» εξεγέρσεων που ξεκίνησαν από την Τυνησία και διαρκώς εξαπλώνονται, με κορύφωση την εξέγερση στην Αίγυπτο, τείνουν να προσλάβουν ιστορικές διαστάσεις!

Η μεγαλειώδης εξέγερση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού της Αιγύπτου, συνεχίζεται αμείωτη για έκτη μέρα και δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε από το λουτρό αίματος, με το οποίο πνίγει το καθεστώς τους εξεγερμένους ούτε από την προσπάθεια του καθεστώτος να μεταμφιεστεί με την αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού και την επιλογή, για πρώτη φορά, αντιπροέδρου διαδόχου του Χ. Μουμπάρακ! Αντίθετα, η καρδιά των εξεγερμένων ζητάει να γκρεμισθεί συνολικά το καθεστώς και πρώτα απ’ όλα ο Χ. Μουμπάρακ.
Το μεγάλο ερώτημα, πια, δεν είναι τόσο η τύχη του καθεστώτος, το οποίο ακόμα και η Δύση θεωρεί, μάλλον, ξοφλημένο και σχεδόν, αδύνατο να διατηρηθεί.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει. Η βρώμικη συμμαχία ΗΠΑ- ΕΕ – Ισραήλ τρέμουν με μια τυχόν περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της εξέγερσης και την ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου της Αιγύπτου, τον έλεγχο της οποίας τους εξασφάλιζε το διεφθαρμένο καθεστώς Μουμπαρακ.
Η απώλεια της Αιγύπτου θα σήμαινε μια πρώτου μεγέθους Δυτική ήττα και μια μεγάλη ανατροπή των περιφερειακών και παγκόσμιων συσχετισμών και εξελίξεων, αφού μετά την Αίγυπτο θα ακολουθούσε χιονοστιβάδα εξελίξεων!

Αυτήν την ώρα σημαντικό ρόλο ο οποίος μεγενθύνεται από ώρα σε ώρα παίζει η Αιγυπτιακή Αριστερά με την ευρεία έννοια. Η Αιγυπτιακή πολύχρωμη Αριστερά, συναποτελούμενη από κομμουνιστές, ριζοσπάστες αριστερούς, αριστερούς Νασερικούς και προοδευτικούς Μπαθιστές, έχει ισχυρή επιρροή στην εργατική τάξη, συνδικάτα, τα μεσαία επιστημονικά στρώματα, τη διανόηση και το σπουδαστικό κόσμο. Η Αιγυπτιακή Αριστερά, σε αντίθεση με τους ισλαμιστές, διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην εξέγερση, κυρίως μέσω των ταξικών συνδικάτων, τα οποία έχουν από παράδοση μια μορφή «ασυλίας». Αυτός ό ρόλος της Αριστεράς συνεχώς αναβαθμίζεται όσο ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και ριζοσπαστικοποιείται.

Η Ισλαμική «Μουσουλμανική Αδελφότητα» είναι ίσως η παλαιότερη ισλαμική οργάνωση στο μουσουλμανικό κόσμο, η οποία έχει βγάλει από τους κόλπους της στελέχη που έχουν τροφοδοτήσει τον πιο ακραίο ισλαμικό φονταμενταλισμό οργανώσεων όπως η Αλ-Κάϊντα. Οι ισλαμιστές, όμως, βρέθηκαν εκτός Αιγυπτιακής εξέγερσης, αφού δεν συμμετείχαν τις πρώτες μέρες της και στέκονταν επιφυλακτικοί στις εξελίξεις της. Μόνο όταν η εξέγερση πήρε ανεπανάληπτες διαστάσεις, οι ισλαμιστές κάλεσαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Στο μεταξύ, ΗΠΑ - ΕΕ και από κοντά το Ισραήλ, έχουν σχεδόν προεξοφλήσει την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ και επιχειρούν να «ελέγξουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάδοχη κατάσταση.

Ο άνθρωπος που εκ των πραγμάτων θεωρείται ως ιδανικότερη, ίσως, και πλέον φιλική για την ιμπεριαλιστική Δύση επιλογή είναι ο Ελ – Μπαραντέι, Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τον οποίο περίπου έχουν «χρίσει» ως διάδοχο του Μουμπάρακ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται από το σκληρό Δυτικό κατεστημένο, ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να εκτονώσει από τη μια την οργή του Αιγυπτιακού λαού και από την άλλη για να κρατήσει την Αίγυπτο στο πλαίσιο της Αμερικανο – ΕΕ στρατηγικής. Αν και ο Ελ Μπαραντέι  είχε έρθει αρκετές φορές σε προστριβές με τις ΗΠΑ ως πρόεδρος της ΙΑΕΑ, όταν έψαχνε για χημικά όπλα στο Ιράκ, θεωρείται ως ιδανικό πρόσωπο νεοφιλελευθέρων οικονομικών απόψεων, που μπορεί να προωθήσει τολμηρά διαθρωτικές αλλαγές πλήρους παράδοσης της Αιγυπτιακής οικονομίας στις αγορές.

Κεντρικό ρόλο, φυσικά, για τις άμεσες Αιγυπτιακές εξελίξεις πρόκειται να παίξει ο αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος ενώ έχει βγει στους δρόμους των πόλεων με τανκς, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να στρέφεται κατά των εξεγερμένων και μοιάζει να επιλέγει μια ουδέτερη στάση «ουδετερότητας».
Ο στρατός της Αιγύπτου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων, μοιάζει να αποτελεί ένα δισεπίλυτο αίνιγμα μέσα στην εξέγερση. Ασφαλώς στο στρατό προς στιγμή, ίσως, υπερισχύουν οι δυνάμεις του καθεστώτος αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφόρηση αραβικών εντύπως, έχουν επιρροή στο στράτευμα και αριστερές απόψεις, κυρίως, όμως, αριστεροί Νασερικοί και προοδευτικοί εθνικιστές αξιωματικοί. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ενδεχομένως στο στρατό να διαθέτουν επιρροή και ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες διείσδυσαν από την εποχή των ισλαμικών ανοιγμάτων του μακαρίτη Ανουάρ Σαντάτ!

Αυτή την ώρα είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι άμεσες εξελίξεις. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο, το Αλγέρι…. η Μ. Ανατολή δεν είναι όπως πριν!
Η Αίγυπτος φλέγεται! Το Μαγκρέμπ και η Μ. Ανατολή βράζουν! Οι λαοί, σε χώρες πολιτικής μοιρολατρικής αποχαύνωσης, εισβάλλουν στο προσκήνιο και ζητούν να έχουν λόγο για τη μοίρα τους, την ώρα που οι καθεστωτικές πολιτικές τους οδηγούν στην έσχατη φτώχεια, εξαθλίωση και απελπισία!

Ζούμε ίσως την απαρχή συγκλονιστικών εξελίξεων που μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο το γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της περιοχής μας αλλά και του κόσμου!
Ήδη, οι κυρίαρχοι τρέμουν τη μετάδοση των αραβικών εξεγέρσεων στον ευρωπαϊκό Νότο και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα!

Σήμερα φαίνεται πιο καθαρά η εγκληματική στρατηγική του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο ακολουθεί μια πορεία τυφλής πρόσδεσης στον αμερικανο-ατλαντισμό αλλά και πρόσφατα ανοικτής «δορυφοροποίησης» στο Ισραήλ!

Σε αυτή τη φάση όπου ο Λίβανος εξεγείρεται και περνάει στα χέρια της Χεζμπολάχ, όπου οι διαδηλώσεις στην Ιορδανία ακολουθούν της Αιγύπτου και όπου η εξάπλωση τους μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την Υεμένη αλλά και τα καθεστώτα του Κόλπου, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει ένα νέο δρόμο ανεξαρτησίας, χειραφέτησης, προόδου και σοσιαλιστικής προοπτικής και να γίνει μοχλός μιας νέας δίκαιης οικονομικής και κοινωνικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!


Για την ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ παραθέτουμε ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο που μεταδίδονται από πρακτορεία ειδήσεων

Πτήσεις μαχητικών πάνω από τους διαδηλωτές στο Κάιρο, στους 100 οι νεκροί

Κάιρο, Αίγυπτος
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στον απόηχο αυτών της Τυνησίας, η Αίγυπτος εξακολουθεί να κινείται στο ρυθμό των διαδηλώσεων και των ταραχών παρά την προσπάθεια του Χόσνι Μπουμπάρακ να μεταβάλλει το κλίμα διορίζοντας νέα κυβέρνηση και, για πρώτη φορά, και αντιπρόεδρο. Ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του ενώ την ίδια στιγμή, πέρα από την πίεση στο εσωτερικό, η διεθνής πίεση για ακόμα περισσότερες αλλαγές συνεχίζεται.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας για άλλη μία ημέρα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν.


Αργά το απόγευμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δύο μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα που πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, εστία των διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν και πάλι στην πλατεία.


Είναι αβέβαιο αν είναι μία επίδειξη δύναμης έναντι των διαδηλωτών ώστε να αποθαρρυνθούν και να φύγουν ή αν η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του λαού. Πάντως ο τηλεοπτικός σταθμός al-Arabiya είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο στρατό να πυροβολήσει εν ψυχρώ αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος επισκέφθηκε κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Μουμπάρακ συνάντησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν (την Παρασκευή είχε επιστρέψει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη) και άλλους αξιωματούχους.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης. Σημειώνεται ότι ο στρατός έχει ήδη αναλάβει τη φρούρηση κεντρικών υπουργείων, όπως το υπουργείο Εσωτερικών.


Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση κάνει λόγο για 102 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, στην πραγματικότητα ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, με δεδομένη τη σύγχυση στη χώρα.
Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια επιτυχημένης απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από φυλακή στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής. Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός. Ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο άνδρας σκοτώθηκε από πυρά όπλων την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.

Οι τραυματίες σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 2.000 αναφέρουν πηγές από νοσοκομεία.

Πολιτικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο

Με τους πολίτες, την αστυνομία και το στρατό στους δρόμους, φαίνεται ότι οι πολιτικές ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα (όποτε έρθει) έχουν ήδη αρχίσει.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το αντιπολιτευόμενο αλλά απαγορευμένο κίνημα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Ελ Μπαραντεί σε τυχόν διαπραγματεύσεις του με την κυβέρνηση, ανέφερε στέλεχος του κινήματος την Κυριακή.


Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν ωφελεί σε τίποτα ο διορισμός αντιπροέδρου και προσθέτει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει.


Ο πρώην επικεφαλής της IAEA επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει τον λαό». «Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων», είπε σχετικά με τις κυβερνητικές αλλαγές, «όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: 'Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει'».


Κάλεσε δε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να οργανώσει εκλογές το ταχύτερο αλλά και στη σύνταξη νέου Συντάγματος για τη χώρα.
 
Λεηλασίες και αποδράσεις

Μέσα στο κλίμα χάους και αναρχίας στη χώρα χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακές, προσθέτοντας άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα ασφάλειας.


Σύμφωνα με τις Αρχές, κρατούμενοι απέδρασαν μετά από εξέγερση από φυλακή έξω από το Κάιρο, από το Φαγιούμ, στα δυτικά της πρωτεύουσας και σε άλλες δύο περιοχές. Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια της απόδρασης.
Ανάμεσα σε όσους απέδρασαν ήταν τουλάχιστον 34 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν για χρόνια. Απέδρασαν επίσης πολλοί ποινικοί κρατούμενοι. Επτά δραπέτες ήταν ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας από το πολιτικό της γραφείο. Τα μέλη της παράνομης οργάνωσης, που έχει πάντως εξαιρετικά ισχυρή λαϊκή βάση, όπως και οι άλλοι κρατούμενοι, έφυγαν από τη φυλακή όταν την εγκατέλειψαν οι φρουροί, λέει η Αδελφότητα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μαρτυρίες από αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.

Το σκηνικό χάους στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συμπληρώνουν τα κρούσματα λεηλασίας που καταγράφονται. Τουλάχιστον 450 άνθρωποι (οι περισσότεροι στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία) έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες για αυτό το λόγο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα συνελήφθησαν από τις ομάδες προστασίας των πολιτών.


* Ανησυχία υπάρχει και για το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, πολύ κοντά στα σημεία των διαδηλώσεων. Δύο μούμιες της εποχής των Φαραώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, αναφέρουν μαρτυρίες.

Σε εφαρμογή σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων από την Αίγυπτο

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ.Δόλλη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν, όταν ξέσπασε η κρίση, με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί, όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.
Η πρεσβεία και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους.

Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και την κατάσταση της εκεί ελληνικής παροικίας και των ομογενών είχε από τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Σύσκεψη της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας

Σύσκεψη με την ελληνική παροικία ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια στην οποία παραβρέθηκε ο Έλληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων.

Κατά τη σύσκεψη αυτή, που κράτησε μιάμιση ώρα, 100 από τους 600 Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να διαθέσουν αεροπλάνο για τη μεταφορά τους.


Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια από τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο.


Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ. Σιόκας δήλωσε ότι όποιος Έλληνας το επιθυμεί, μπορεί να περάσει εκεί τις επόμενες ημέρες και η κοινότητα θα του παράσχει στέγη, τροφή, γιατρούς και έναν ασφαλή χώρο για να μείνει μέχρι να περάσει η κρίση στην Αίγυπτο.


Επίσης οι πάροικοι της Αλεξάνδρειας δημιούργησαν μεταξύ τους μια τηλεφωνική αλυσίδα για να υπάρξει αλληλοενημέρωση από τον έναν πάροικο στον άλλο.
Επίσης καθόρισαν ως τηλέφωνο για επείγουσα ανάγκη το τηλέφωνο του γ.γ. της κοινότητας Δημήτρη Παπαστεφάνου (0123412669).
Σε αυτό το τηλέφωνο βάζοντας το πρόθεμα 002 μπορεί οποιοσδήποτε και από την Ελλάδα να επικοινωνεί και να μαθαίνει νέα από τους οικείους του στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας.


Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας παρέμεινε ανοιχτό της Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα που δήλωσε ότι και εκείνος ήταν το βράδυ μαζί με Ελληνες και Αιγύπτιους στο δρόμο κρατώντας ρόπαλο στο χέρι για να προστεύσει το βιός του και την οικογένειά του.

Αίγυπτος: Κορυφώνεται η λαϊκή εξέγερση

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ταραχές στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν αγανακτισμένοι τους διορισμούς στενών συνεργατών του Μουμπάρακ στις θέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, εμμένοντας στην απομάκρυνσή του.
Οι οδομαχίες συνεχίζονται εν μέσω ανομίας, ενώ οι εικόνες λεηλάτησης της πρωτεύουσας της Αιγύπτου πολλαπλασιάζονται και περιλαμβάνουν πλήθος κατεστραμμένων καταστημάτων, δεκάδες καμμένα αυτοκίνητα και σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια αλλά και το Αιγυπτιακό Μουσείο.
Οι νεκροί από τις συνεχείς αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις υπολογίζονται πλέον στους 100, ενώ σε 2000 εκτιμάται πως έχουν φθάσει οι τραυματίες.
Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φωνάζουν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.
Η αστυνομία έχει πλέον αποσυρθεί και το έργο επιβολής της τάξης έχει αναλάβει μόνος του ο στρατός, που μεταξύ άλλων περιφρουρεί το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο επιχείρησαν να εισβάλουν χθες οι διαδηλωτές.
Εικόνες αναρχίας κυριαρχούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων ειδικά τη νύχτα, τη στιγμή που απλοί πολίτες κάνουν έκκληση στο στρατό να επαναφέρει την τάξη.
Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές κατοίκων, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.
 Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
Εξάλλου, εκατοντάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν το βράδυ από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, αρπάζοντας και τα όπλα των φυλάκων.

Αναστολή λειτουργίας του Αl Jazeera

Την ίδια στιγμή, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του al Jazeera. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο καταγγέλλει πως η ενέργεια αυτή έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
 «Το αλ Τζαζίρα καταγγέλλει το κλείσιμο του γραφείου του στο Κάιρο, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τις αιγυπτιακές αρχές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως η «έχει στόχο να λογοκρίνει και να σωπάσει τις φωνές του αιγυπτιακού λαού».
 Ο απερχόμενος υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου Ανας ελ Φέκι διέταξε σήμερα το πρωί την απαγόρευση του αλ Τζαζίρα, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.
Υπεραμυνόμενες της απόφασής τους οι αιγυπιακές αρχές ανάφερεαν σήμερα πως πρέπει να ληφθεί κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το τηλεοπτικό δίκτυο να μη χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης. Ο υπουργός Πληροφοριών ζήτησε να ακυρωθεί η άδεια του μέσου και να αποσυρθούν οι διαπιστεύσεις στους υπαλλήλους του.
Σημειώνεται ότι «πεσμένο» είναι τις τελευταίες ημέρες και το ίντερνετ, ενώ κατά διαστήματα διακόπτεται και το σήμα της κινητής τηλεφωνίας.

Εντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα, με την Τουρκία να στέλνει τρία αεροσκάφη στην Αλεξάνδρεια για τον ασφαλή επαναπατρισμό των υπηκόων της.
Από την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τους ενημώρωσε ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη, με πτήσεις που θα αρχίσουν να αναχωρούν από τη Δευτέρα.
Την ελπίδα ότι η σταθερότητα και οι ειρηνικοί δεσμοί με το Κάιρο θα διαρκέσουν εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συμπλήρωσε πως η χώρα του «πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την αναταραχή».
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ "να αποφύγει την καταφυγή στη βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών" και να επιστρέψει την ελευθερία της έκφρασης, μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ.
 Τερματισμό της βίας ζητεί η Ιταλία και απευθύνει επίσης έκκληση για ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να τεθεί τέρμα στη βία και να μην υπάρξουν νέα θύματα».
«Είναι απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε, «η ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας καθώς και το δικαίωμα του διαδηλώνειν ειρηνικώς να τύχουν σεβασμού».

 ΕλΜπαραντέι: Αχρηστοι οι διορισμοί - Εκλογές το ταχύτερο

Εξάλλου, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία «μετά από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», υποστήριξε, μιλώντας στο Al Jazeera ότι οι νέοι διορισμοί είναι ανώφελοι.
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς άχρηστους.
Ο 68χρονος πρώην επικεφαλής της IAEA πρότεινε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο.
Ο Αιγύπτιος αντιφρονών, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ακόμη ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο».
«Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», εκτίμησε.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου