25/1/11

Η Κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας "κόβει", ουσιαστικά, χρήμα για να στηρίξει το τραπεζικό κεφάλαιο!

Σε αποσύνθεση η ευρωζώνη!

Αποδιαρθρώνεται σε όφελος των τραπεζών η αυστηρή μονεταριστική γραμμή της ΕΚΤ!

Πελώρια ερωτηματικά και τριγμούς στην κεντρική πολιτική της Ε.Ε., όπως εφαρμόζεται από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκαλεί η πρακτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας να κάνει χρήση ειδικού έκτακτου εργαλείου χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, "τυπώνοντας" στην ουσία χρήμα.
 
Με βάση το αυστηρό μονεταριστικό πλαίσιο της ΟΝΕ, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε "δημιουργία" χρήματος, και αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό αξίωμα της νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε..

Σε ρεπορτάζ που αντλήσαμε από την ιστοσελίδα capital.gr αναφέρονται τα εξής:
"Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αποκαλύφθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει σε εκτεταμένη κλίμακα ένα ειδικό έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης για να παράσχει στις τράπεζες της Ιρλανδίας ποσά της τάξης του 30% του ιρλανδικού ΑΕΠ τα οποία έχουν "άγνωστη προέλευση" καθώς δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας κάνοντας εκτεταμένη χρήση του ειδικού έκτακτου εργαλείου χρηματοδότησης (ELA) έχει δημιουργήσει λογαριασμούς τους οποίους έχει "προικίσει" με ηλεκτρονικό χρήμα του οποίου η εγγύηση είναι ακόμα άγνωστη (τίτλοι τραπεζών ή δημοσίου) με τους οποίους έχει χρηματοδοτήσει τις ιρλανδικές τράπεζες "εκτός του ισολογισμού του ευρωσυστήματος"!
 
Η ΕΚΤ δεν έχει παράσχει ακόμα εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί και κυρίως το ποιός εγγυάται για το συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων αφού αυτό δεν προέρχεται από την ΕΚΤ και βέβαια κανείς στην ευρωζώνη δεν έχει δικαίωμα να "τυπώσει" ευρώ."
 
Σημειώνουμε, ότι σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία κινείται η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, η οποία εξωθεί τα περιφερειακά ταμιευτήρια της χώρας στην μετατροπή τους σε εμπορικές τράπεζες με αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες αν δεν πετύχουν, θα οδηγήσουν σε κρατικοποιήσεις ή συγχωνεύσεις κάποιων από αυτά...
 
Τα φαινόμενα αυτά καταδεικνύουν τη βαθύτατη αποσυνθετική κρίση της ευρωζώνης και του ίδιου του ευρώ, αφού δεν είναι δυνατόν να τιθασεύσουν έκτακτες δυσμενείς καταστάσεις που τα ίδια προκαλούν!
 
Το μέγα ερώτημα, είναι αν και κατά πόσο η πιστή εφαρμογή του σκληρού μονεταρισμού φτάνει εκ των πραγμάτων στο τέλος της. Και ακόμη περισσότερο, αν η ΕΚΤ είναι σε θέση να επιβάλει τη γραμμή της κεντρικής νομισματικής πολιτικής στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. 

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του ευρώ οδηγείται σε αποσύνθεση, θέτοντας γενικότερα ζητήματα για την από εδώ και πέρα πορεία του κοινού νομίσματος!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου