17/12/10

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Πόσο ΔΟΛιο είναι το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ;” – Συγκέντρωση Παρασκευή, 17/12, στις 11.00 π.μ, στην ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δουρειος Τύπος

Η στάση της πλειοψηφίας  του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ  στη διεκδίκηση της ΣΣΕ και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι επιεικώς απαράδεκτη: αποδεικνύεται   ανίκανη να προστατέψει τον κλάδο από πρωτοφανείς κινδύνους. Αποδεικνύεται επίσης  συνυπεύθυνη στην προώθηση  επιχειρηματικών σχεδίων  ανακατανομής της ισχύος στο χώρο του Τύπου μέσα στις συνθήκες της κρίσης.
  • Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποδέσμευσε – παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και προσπάθειές μας – την καταγγελία των απολύσεων στο Βήμα από τη διεκδίκηση της Σύμβασης. Το αίτημα αυτό έχει ήδη «εξαερωθεί», ελάχιστες ημέρες  μετά τη μπαμπέσικη μεθόδευση των απολύσεων.
  • Το Δ.Σ ενέκρινε, τάχα, ένα πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των ΣΣΕ, αφήνοντας το στον ‘αυτόματο πιλότο’ κι επέτρεψε στους εργοδότες  να υποβαθμίσουν την όποια αξία του: Με την κυκλοφορία των κυριακάτικων εκδόσεων από την Παρασκευή, με ύλη της Τρίτης!
  • 
Στην ενέργεια αυτή ο κυνισμός των εκδοτών έχει ως ισάξιο του μόνο τη γραφειοκρατική απάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να αξιοποιήσει, τάχα, τις αντιθέσεις μεταξύ των εκδοτών και να δεχθεί να υπογράψει συμφωνία, με όσους εργοδότες δέχονταν τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη Σύμβαση, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματική την πίεση στις εργοδοτικές ενώσεις. Αποδεχθήκαμε αυτή την επιλογή παρ’ ότι κατ’ επανάληψη τονίσαμε ότι έχει νόημα μόνο στη βάση μιας πραγματικά μαχητικής διεκδίκησης της ΣΣΕ κι όχι στη βάση υπόγειων διαπραγματεύσεων. Επιμείναμε μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ η πρόσκληση προς όσους συμφωνούν με την υπογραφή Σύμβασης να γίνει δημόσια με την ανακοίνωση του Δ.Σ την Τρίτη 14/12/2010.

Με βασική ευθύνη της παράταξης του προέδρου του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου, η επιλογή αυτή εξελίχθηκε σε μια πριμοδότηση των βαρώνων της ΕΙΗΕΑ έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο κύριος Σόμπολος χειρίστηκε την υπόθεση αυτή με τρόπο που επέτρεψε (π.χ. στον ΔΟΛ και στον Πήγασο) την έκδοση των απεργοσπαστικών φύλλων-ψυγείου, ενώ παραπλάνησε την «Ελευθεροτυπία» οδηγώντας τους συντάκτες της σε σοβαρά αδιέξοδα και διλήμματα.

Το αποτέλεσμα είναι το δημοσιογραφικό σώμα να παραδίδεται στην καθοδήγηση των ανταγωνιζόμενων εργοδοτών του την ώρα της πιο μεγάλης του δοκιμασίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε έναν μάταιο αλληλοσπαραγμό των εργαζομένων. Να αφήνεται ανυπεράσπιστο τη στιγμή που κατοχυρώνονται τα χειρότερα προηγούμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας , να εκφυλίζεται η έννοια της κινητοποίησης, μέσω μιας απεργίας-παρωδία (χωρίς προετοιμασία, περιφρούρηση, χωρίς καν απεργιακή συγκέντρωση!) και να δυσφημείται ως εργαλείο επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Τα σωματεία δεν είναι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων τους , είναι τα μέλη τους. Οι απεργίες οφείλουν να είναι δική τους υπόθεση: η ανάγκη για αγώνες παραμένει, όσο παραμένουν ανικανοποίητα τα αιτήματα του κλάδου.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί αύριο Παρασκευή, 17/12, στις 11.00 π,μ όλους τους συναδέλφους σε σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ
Διαβάστε το χρονικό της κρίσης και το ΔΟΛιο ρόλο του Σόμπολου:

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Μανιάτης

Μια απεργία-φιάσκο που προκήρυξε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τα φύλλα Σαββάτου και Κυριακής, με αίτημα την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων, έδωσε αφορμή να ξεδιπλωθεί ένα δυσώδες…
παρασκήνιο διαπλοκής στις σχέσεις μερίδας εκδοτών και συνδικαλιστών του χώρου σε βάρος της πραγματικής ενημέρωσης του Ελληνα πολίτη.

Με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις την ύστατη στιγμή, χθες Πέμπτη (16/12), ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου υπαναχώρησαν και ανέτρεψαν τη δέσμευσή τους να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη «Χ.Κ. Τεγόπουλος» και να την εξαιρέσουν από τη 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εκδότρια της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» είχε επανειλημμένως αποδεχτεί τους έξι όρους που είχε θέσει η Ενωση με απόφαση και ανακοίνωσή της την περασμένη Τρίτη (14/12), με την οποία καλούσε και επισήμως κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται, να προσέλθει σε συμφωνία να αποδεχτεί τους έξι όρους.

Την ώρα που ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές του, ορισμένοι επιμένουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Με διάφορες μεθόδους επιδίωξαν μέχρι την τελευταία στιγμή να οδηγήσουν σε αδιέξοδο ακόμα και όσους απέδειξαν εξαρχής ότι θέλουν να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θέλοντας να κρατήσουν ένα επίπεδο στον εργασιακό τομέα παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Την ίδια ώρα διευκόλυναν ουσιαστικά με τη στάση τους όσους σχεδίαζαν μέρες τώρα απεργοσπαστικές εκδόσεις, ορισμένοι εκ των οποίων είτε έβαλαν «λουκέτο» σε εφημερίδες, αθετώντας πρόσφατες υποσχέσεις που οδήγησαν και σε ματαίωση απεργιακών κινητοποιήσεων, είτε προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέχρι και πριν από λίγες μέρες, είτε καταστρατήγησαν τις ΣΣΕ υποχρεώνοντας με εκβιαστικά διλήμματα το προσωπικό τους να υπογράψει ατομικές -δήθεν- συμβάσεις με περικοπές σε αμοιβές κατά 10%.

Τα γεγονότα όμως είναι ξεκαθάρα και όποιος θελήσει να ξετυλίξει το «κουβάρι» των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων θα πάρει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, αλλά δυστυχώς και ορισμένοι συνδικαλιστές μέσα στην ίδια την ΕΣΗΕΑ. Αλλά και για την ενημέρωση που επιχειρούν να πλασάρουν στους πολίτες σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή για να δούμε το χρονικό που οδήγησε σε μια 48ωρη απεργία, η οποία με αποκλειστική ευθύνη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα κατέληγε βλαπτική μόνο για την «Ελευθεροτυπία» (Σαββάτου και Κυριακής). Η ιδιοκτησία της είναι η μοναδική που από την αρχή ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ενωσης Π. Σόμπολο ότι αποδέχεται τους όρους και επιθυμεί να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπό την προϋπόθεση να κυκλοφορήσει κανονικά η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απεργοσπαστική έκδοση σήμερα.

Το χρονικό έχει ως εξής:
* Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Γ. Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του Ομίλου Σκάι, υποχρέωσε τους εργαζομένους σε όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού κατά 10% καταστρατηγώντας κάθε έννοια ΣΣΕ. Παρέμβαση από την ΕΣΗΕΑ δεν υπήρξε (με ευθύνη και πάλι της πλειοψηφίας) που άφησε εκτεθειμένους και ανυπεράσπιστους τους εργαζομένους. Απεργία δεν προκηρύχθηκε.

* Λίγες μέρες μετά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη προχώρησε σε απολύσεις 28 συντακτών από την εφημερίδα «Το Βήμα». Ηδη είχε ανασταλεί η έκδοση του ημερήσιου «Βήματος». Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αυτή τη φορά αντέδρασε και κήρυξε 48ωρη απεργία στην εφημερίδα. Επειτα από διαπραγματεύσεις, ο εκδότης της εφημερίδας (και πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ) Σταύρος Ψυχάρης δέχεται να μην επιδώσει τις απολύσεις και έστω κι έτσι η ΕΣΗΕΑ ανέστειλε την απεργία.

* Τη Δευτέρα (6/12) η ΕΣΗΕΑ ενημερώνεται, μέσω του εκπροσώπου των συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.» και μέλους του μικτού συμβουλίου της Ενωσης, για την απόφαση της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου να υπογράψει Σύμβαση, με την επισήμανση ότι η ίδια εδώ και μήνες δεν ανήκει στην ΕΙΗΕΑ. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Π. Σόμπολος, παρουσία των μελών του Δ.Σ. Εμυς Μαγιάση και Δ. Κουμπιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 48ωρη απεργία δεν είχε ακόμα προκηρυχθεί.

* Την Τρίτη (7/12) προκηρύχθηκε η απεργία από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ με αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ και το πάγωμα των απολύσεων.

* Την Τετάρτη (8/12) ανακοινώνεται και από την ΕΣΗΕΑ η απεργία με τα ίδια αιτήματα.

* Το ίδιο βράδυ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος επικοινωνεί με την κ. Μάνια Τεγοπούλου, η οποία του επαναλαμβάνει ότι δέχεται να υπογράψει σύμβαση εργασίας, ζητώντας ως εκ τούτου να εξαιρεθεί από την απεργία και του δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ανήκει στην Ενωση Ιδιοκτητών.

* Την Πέμπτη (9/12), το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίζει και καλεί τη Δευτέρα (13/12) σε τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ τις εργοδοτικές Ενώσεις: ΕΙΗΕΑ (εφημερίδες), ΕΙΤΗΣΕΕ (κανάλια), ΕΙΙΡΑ (ραδιόφωνα), αλλά και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Παράλληλα αποφασίζει, αν οι εργοδοτικές Ενώσεις δεν ανταποκριθούν, να καλέσει όσους εκδότες έχουν εκδηλώσει πρόθεση υπογραφής συλλογικής σύμβασης να το πράξουν και να εξαιρεθούν από την 48ωρη απεργία.

* Το βράδυ της ίδιας μέρας (9/12), σε νέα επικοινωνία, ο κ. Σόμπολος μεταφέρει στην κ. Τεγοπούλου την παραπάνω εξέλιξη, δηλώνοντάς της ταυτόχρονα ότι το κλίμα ως προς την πρότασή της είναι θετικό. Η κ. Τεγοπούλου τού δηλώνει ότι αποδέχεται τα αιτήματα της απεργιακής ανακοίνωσης. Ανανεώνει την επικοινωνία του μαζί της για τη Δευτέρα (13/12).

* Την Παρασκευή (10/12), στο πρωτοσέλιδό της, η «Ε» έχει την εξής ανακοίνωση: «Η Χ.Κ. Τεγόπουλος έχει καλέσει επισήμως το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ από τη Δευτέρα να συνυπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

* Την ίδια μέρα, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη προχωρά σε απολύσεις 20 συντακτών από το «Βήμα» και αφού το προηγούμενο βράδυ έχει δοθεί εντολή να παραδοθεί η ύλη του κυριακάτικου «Βήματος», ώστε να μην υπάρξουν πιθανά προβλήματα με την κυκλοφορία. Η ΕΣΗΕΑ δεν κάνει καμία έκτακτη κινητοποίηση, αναμένοντας τις συναντήσεις της Δευτέρας (13/12), στις οποίες οι εργοδοτικές Ενώσεις δεν ανταποκρίνονται, καθώς ζητούν πρώτα να αναστείλει η ΕΣΗΕΑ την 48ωρη απεργία.

* Τη Δευτέρα (13/12) οι εργοδοτικές Ενώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση, που είχε απευθύνει από την Πέμπτη (9/12) η ΕΣΗΕΑ.

* Την Τρίτη (14/12), ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Σταύρος Ψυχάρης καλεί προσωπικά στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολο και του ζητάει εκ νέου την αναστολή της απεργίας, για να αρχίσουν και πάλι διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ. Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές εφημερίδες, πλην της «Ε», να προετοιμάζονται απεργοσπαστικά φύλλα, καθώς σχεδιάζεται έκδοση των κυριακάτικων φύλλων για σήμερα (17/12), με στόχο να μείνουν μέχρι την Κυριακή στα περίπτερα.

* Το απόγευμα της Τρίτης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έπειτα από συνεδρίασή του επαναβεβαιώνει την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργίας, ωστόσο καλεί κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ, που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία, να αποδεχθεί έξι όρους (βλέπε ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ 14/2).

* Το ίδιο βράδυ, ο κ. Σόμπολος επικοινωνεί πάλι με την κ. Τεγοπούλου, η οποία τον διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται και τους έξι όρους και είναι έτοιμη να υπογράψει. Του ζητάει να υπογράψουν ταυτόχρονα όλα τα σωματεία και να εξασφαλιστεί ότι η εφημερίδα θα διανεμηθεί, δεδομένου ότι απεργία είχαν εξαγγείλει και οι διανομείς. Ο κ. Σόμπολος της δηλώνει ότι θα την ενημερώσει την επομένη.

* Την Τετάρτη (15/12) -μέρα πανελλαδικής απεργίας- οι πρόεδροι των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΠΤΑ συναντώνται με τον πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ Στ. Ψυχάρη. Αυτός αρνείται υπογραφή σύμβασης και τους καλεί σε διάλογο τη Δευτέρα (20/12), μετά τη λήξη της απεργίας. Τους λέει επίσης ότι, αν θέλουν άμεση έναρξη διαλόγου, να λύσουν την απεργία.

* Το ίδιο βράδυ, ο κ. Σόμπολος επικοινωνεί με την κ. Τεγοπούλου, παρουσία και των άλλων προέδρων, και της δηλώνει ότι οι τρεις Ενώσεις είναι έτοιμες να συνυπογράψουν μαζί της σύμβαση και ζητούν συνάντηση, ακόμη και το ίδιο βράδυ, αλλά εκδηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το θέμα της διανομής.

* Χθες (16/12) το μεσημέρι, η κ. Τεγοπούλου ενημερώνει, μέσω του εκπροσώπου των συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.» και μέλος του μικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ενωσης ότι έχει λυθεί το θέμα της διανομής και περιμένει τις τρεις Ενώσεις, εντός της ημέρας, να της ορίσουν συνάντηση για να υπογράψουν τη σύμβαση. Την ίδια ενημέρωση είχαν και οι πρόεδροι των άλλων δύο σωματείων. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ. Αντ’ αυτής, εκδόθηκε η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που εισηγήθηκε ο κ. Σόμπολος και με την οποία αθετούνται όλες οι παραπάνω συνεννοήσεις και δεσμεύσεις, καθώς η απεργία ανακοινώνεται ότι ισχύει για όλους.
Πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου