31/10/10

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ!

altΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ «ΑΠΕΙΘΑΡΧΕΣ»!
"ΔΡΑΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΜΗΝΥΟΥΝ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!


«Πέρασαν» αρχικά, από τη Σύνοδο Κορυφής, αργά το βράδυ της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, οι προτάσεις του γαλλογερμανικού «άξονα», που θα αφορούν τη δημοσιονομική «εξυγίανση» αλλά και την επιτήρηση κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των χωρών μελών. Με τις προτάσεις αυτές, αλλάζει ποιοτικά και  εκ βάθρων το τοπίο στην ΕΕ σε βαθιά αντεργατική και αντικοινωνική κατεύθυνση.
Οι σχετικές «τομές», θα αποκρυσταλλωθούν θεσμικά στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία θα συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη. Όπως είναι δε αναμενόμενο, επιθυμία των ιμπεριαλιστικών κύκλων της ΕΕ, είναι η σχετική τομή να μην περάσει τη δοκιμαστική διαδικασία των δημοψηφισμάτων...

Οι σχετικές τομές, τις οποίες επέβαλε ο γαλλογερμανικός άξονας στους υπόλοιπους 25 εταίρους συμπεριλαμβάνουν τα εξής:  
    Πρώτον, η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε όπως αναμενόταν άλλωστε την σκλήρυνση των δημοσιονομικών πλαισίων. Σε περίπτωση λοιπόν, που μια χώρα υπερβαίνει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας (60% του ΑΕΠ για το Δημόσιο Χρέος και 3% για το Δημοσιονομικό Έλλειμμα) θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αποτρεπτικές κυρώσεις: i) έντοκη κατάθεση ποσού ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ, το οποίο θα μετατρέπεται σε άτοκη κατάθεση και εν συνεχεία σε οριστική παρακράτηση και ii) διακοπή των χρηματοδοτήσεων από το Περιφερειακό Ταμείο, το Γεωργικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.

   Μάλιστα, οι συγκεκριμένς, θα μπορούν να επιβληθούν  ακόμα και πριν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβεί το 3%, εφόσον η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κρίνει πως δεν λαμβάνονται επαρκή δημοσιονομικά μέτρα. Επιπλέον, οι αποφάσεις για τις σχετικές κυρώσεις θα λαμβάνονται με τη διαδικασία της "αντίστροφης πλειοψηφίας:" δηλαδή οι κυρώσεις θα επιβάλλονται αυτόματα και η μη-επιβολή τους θα είναι δυνατή μόνο αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών (μέχρι σήμερα χρειαζόταν πλειοψηφία για την επιβολή των κυρώσεων).

Δεύτερον, αποφασίστηκε παρακολούθηση των μακροοικονομικών δεδομένων εντός της Ευρωζώνης: Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν* του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι "(σ.σ. αποφασίστηκε) η δημιουργία ενός νέου πλαισίου μακροοικονομικής παρακολούθησης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη καινοτομία. θα εντοπίζει ανισορροπίες και ρίσκα όπως οι "φούσκες" στις τιμές των ακινήτων. Θα παρακολουθεί την ανταγωνιστικότητα των Κρατών - Μελών. Εάν μια χώρα χάνει ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να αναλαμβάνεται σχετική δράση, ειδικά εντός της Ευρωζώνης."
Από τα παραπάνω λεγόμενα, είναι προφανές, λαμβάνοντας κανείς υπόψη και τη γενικότερη φιλοσοφία των πολιτικών της ΕΕ, πως "δράση" για την "ανταγωνιτικότητα" θα σημάνει πρακτικά τη δράση για την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους! Έτσι όταν η Κομισιόν, διαπιστώνει πχ πως οι μισθοί και οι εργοδοτικές κρατήσεις, σε μια χώρα είναι σχετικά υψηλές, θα επεμβαίνει με έκθεσή της. Στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής, θα έχει την διακριτική ευχέρεια να προχωρήσει σε "δράσεις" χωρίς να διευκρινίζεται τόσο το είδος τους όσο και η πιθανότητα επιβολής σχετικών κυρώσεων!

Η παρούσα διάταξη, συνιστά μια πραγματική αντεργατική τομή, η οποία μετατρέπει τα όργανα της ΕΕ, στο μακρύ χέρι του μεγάλου κεφαλαίου για την αποδόμηση και των τελευταίων εργατικών κατακτήσεων! Είναι εύλογο, πως ειδικά στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης το συγκεκριμένο μέτρο, θα εντείνει έτει περαιτέρω έναν «πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό» μείωσης του εργατικού κόστους. Τέλος, το μέτρο αυτό αποτελεί την πιο κυνική ομολογία του τι σημαίνει η συμμετοχή στην Ευρωζώνη ειδικά για τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ελλάδα: τον «πολιορκητικό κριό» της διαρκούς καταβαράθρωσης του εργατικού εισοδήματος, ελλείψει οποιασδήποτε δυνατότητας πχ νομισματικής υποτίμησης για την τόνωση των εξαγωγών...

Μοναδικό σημείο τριβής, αποτέλεσε η γαλλογερμανική πρόταση στέρησης των "πολιτικών δικαιωμάτων" για τις «απείθαρχες» χώρες, υπέρ της οποίας η Α. Μέρκελ άσκησε ισχυρότατες πιέσεις. Η σχετική πρόταση, δεν βρήκε την αποδοχή των ηγετών των υπολοίπων 25 κρατών – μελών, συναντώντας μάλιστα την αντίδραση ακόμα και αυτού, του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα όμως,  οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών συμφώνησαν στην οικοδόμηση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα στρέφεται εναντίον των κρατών μελών τα οποία απειλούν, τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, λόγω της υπαρκτής ή πιθανής μελλοντικής αδυναμίας τους να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος τους. Σύμφωνα, και με το σχετικό ανακοινωθέν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο νέος αυτός μηχανισμός, θα είναι μόνιμος και προβλέπεται να αντικαταστήσει τον σημερινό «προσωρινό μηχανισμό» των € 750 δις, ο οποίος λήγει στα μέσα του 2013.

Ουσιαστικά, η λεγόμενη ρύθμιση συνιστά έναν μηχανισμό ελεγχόμενης πτώχευσης ή παρέμβασης τύπου Μνημονίου για χώρες όπως η Ελλάδα. Μάλιστα στο μηχανισμό αυτό, θα προβλέπεται σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ και η "συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων", δηλαδή των τραπεζών που συνθως δανείζουν τα κράτη - μέλη. Αυτό θα σημαίνει, όπως όλα δείχνουν, πως οι τράπεζες, θα επωμίζονται το κόστος και τη σχετική ευθύνη που απορρέει από την αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μιας χώρας την οποία έχουν δανειοδοτήσει, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το πώς θα γίενται αυτό.

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον "μόνιμο μηχανισμό", και εδώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι συγκεκχυμένες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα προβλέπεται,, η χρονική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή ακόμα και ένα μικρό haircut (μερική διαγραφή ποσού) των κρατικών ομολόγων κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές. Σε δεύτερο στάδιο, το κράτος – μέλος, θα υπάγεται σε οικονομική επιτήρηση από το μηχανισμό αυτό, όπως περίπου συμβαίνει και σήμερα με την Ελλάδα. Ως πιθανή προοπτική διεξόδου από το μηχανισμό αυτό, ενδέχεται να είναι η συναινετική αποχώρηση του κράτους μέλους από την Ευρωζώνη αλλά η παραμονή του στην ΕΕ.

Συμπερασματικά, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται από χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, συνιστά την αρχή μιας νέας αντιδραστικής στροφής της ΕΕ και ακόμα περισσότερο της ΟΝΕ. Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν, φαίνεται να μετατρέπουν την ΕΕ και ειδικότερα την Ευρωζώνη σε ένα πεδίο θεσμοθετημένου πλέον εργασιακού μεσαίωνα, με μισθούς πείνας και γενίκευση της επισφάλειας. Παράλληλα, οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνουν διπλά τη συμμετοχή τους στην ΟΝΕ: το ευρώ αποσάρθρωσε την παραγωγική τους βάση, επιδεινώνοντας τις δημοσιονομικές τους ανισορροπίες. Σήμερα, καλούνται να πληρώσουν το γεγονός πως οι δημοσιονομικές τους ανισορροπίες απειλούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας και κατεδαφίζοντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους....


Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΖΑΜΠΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΜΟΙ

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι «έδωσε μάχη» για να μην περάσει η απαίτηση της γερμανικής πλευράς για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου κρατών-μελών. Βέβαια, μάλλον ξέχασε να πει ότι συμφώνησε με όλες τις απαράδεκτες προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα και ότι για το ζήτημα της ψήφου περίμενε απλά την έκβαση της σύγκρουσης εντός της ΕΕ, προκειμένου μετά να τοποθετηθεί εκ του ασφαλούς.
Όσο δε για τις «μάχες» που έχει δώσει έως τώρα αυτές αφορούν, στο σύνολό τους, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε βάρος του ελληνικού λαού.

* Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του σχετικού ανακοινωθέντος του Χέρμαν Βάν Ρομπάι, στα αγγλικά πατήστε εδώ.

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου