18/8/10

Στις 8 Οκτωβρίου η προσφυγή για το Μνημόνιο στο ΣτΕ

Στις 8 Οκτωβρίου, "λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς τους" θα συνεκδικαστούν τελικά στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές κατά του Μνημονίου που συνυπέγραψε η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και τις οποίες έχουν καταθέσει οι δικηγορικοί σύλλογοι  Αθηνών, Καλαμάτας, και Βόλου, η ΑΔΕΔΥ, επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες.
Στις πολυσέλιδες προσφυγές των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή του Μνημονίου σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, του κοινοτικού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

Εξειδικεύοντας τους λόγους της προσφυγής, οι φορείς υπογραμμίζουν την πλημμελή διαδικασία ψήφισης του νόμου 3845/2010, καθώς ο νόμος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών όπως επιβάλλει το άρθρο 28 του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι στην ουσία αποτελεί διεθνή συνθήκη.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες εξάλλου, κάθε φορά που λαμβάνονται μέτρα που θίγουν όπως στην προκειμένη περίπτωση δικαιώματα των πολιτών που προστατεύονται από το Σύνταγμα, η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία, τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=561615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου