24/7/10

Το ΣτΕ εξετάζει το Μνημόνιο

Κατατίθεται την Τρίτη η πρώτη προσφυγή από ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχους


Της Ιωαννας Mανδρου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναλαμβάνει να υποβάλει σε κρίσιμο τεστ τα μέτρα της κυβέρνησης για περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και το ίδιο το Mνημόνιο, καθώς θεσμοθετημένοι φορείς και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με αιχμή επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας πολλών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρώτη προσφυγή για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που έχει επεξεργαστεί ομάδα έμπειρων νομικών, με την εποπτεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατατίθεται το αργότερο ώς την προσεχή Τρίτη, οδηγώντας τις σχετικές ρυθμίσεις ενώπιον των δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν να πουν την τελευταία λέξη που θα επηρεάσει και την εφαρμογή τους.

Η πρώτη προσφυγή που είναι ήδη έτοιμη θα υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας που αποτελεί και θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας, την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, ενώ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν πανομοιότυπες προσφυγές. Η προσφυγή θα έχει χαρακτήρα αίτησης ακυρώσεως και θα περιλαμβάνει επιχειρήματα για αντισυνταγματικότητα αλλά και παραβίαση διεθνών κανόνων, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόσο του Μνημονίου όσων και υπουργικών ή άλλων αποφάσεων με τις οποίες έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις σε εργαζομένους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή θα περιλαμβάνει προς κρίση από το ΣτΕ όχι μόνον τα θέματα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο, δίχως να επεκτείνεται σε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου.

Την προσφυγή θα υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός που έχει αναλάβει και το βάρος της νομικής επεξεργασίας της με τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής ομάδας, ενώ θα συνυπογράφουν οι πρόεδροι των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που μετέχουν στο εγχείρημα.

Αξονες της α΄ προσφυγής

Στο πολυσέλιδο κείμενο της προσφυγής θα ζητείται να ακυρωθούν και να κριθούν αντισυνταγματικοί νόμοι και ρυθμίσεις για:

- Την ψήφιση του Mνημονίου με βασικό επιχείρημα ότι ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ως απλός νόμος, ενώ αποτελεί διεθνή σύμβαση και κανονικά όφειλε να έχει κυρωθεί τουλάχιστον με την ψήφο 180 βουλευτών.

- Την ακύρωση της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη με τη λεγομένη «τρόικα», στη λογική ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν πέρασε από τη Βουλή, ως επιβάλλει το Σύνταγμα, καθώς η σχετική διάταξη του Μνημονίου που προέβλεπε την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο, νόμος 3845, καταργήθηκε, όπως θα αναφέρεται στην προσφυγή, την επομένη με άλλο νόμο, τον 3847.

- Την κήρυξη ως αντισυνταγματικών όλων των αποφάσεων που βασίστηκαν στο Μνημόνιο για περικοπές μισθών και συντάξεων, στη λογική ότι παραβιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθ. 17 του Συντάγματος), αλλά και το Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (άρθ. 1), που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινή προσφυγή θα προβάλλεται, ως αντεπιχείρημα στους υποστηρικτές του Mνημονίου και των περικοπών, η αρχή της αναλογικότητας (λήψη μέτρων αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών) και το ότι η προστασία εν προκειμένω του δημοσίου συμφέροντος θα μπορούσε να είναι σεβαστή μόνον αν τα μέτρα ήταν προσωρινά κι όχι μόνιμα.

Ανάλογη προσφυγή για τον ασφαλιστικό νόμο ετοιμάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα επεξεργάζονται ανάλογες προσφυγές.

Πάντως, σύμφωνα με ρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των προσφυγών, οι σχετικές υποθέσεις θα κρίνονται σε χρόνο ρεκόρ προκειμένου να εκκαθαρίζονται άμεσα στη Δικαιοσύνη και να αποφεύγονται πολύχρονες δικαστικές εκκρεμότητες. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων ή η συνταγματικότητα του Μνημονίου θα εκκαθαρίζονται δικαστικά «μια κι έξω», το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες, ώστε κυβέρνηση και πολίτες να γνωρίζουν τι θα ισχύσει.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Αυγούστου και θα ψηφιστεί πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους…

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου