16/7/10

Πολιτικό πλαίσιο του μπλόκ της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συντάχθηκε απο το Φεστιβάλ για την άμεση δημοκρατία

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο πρώτο «Φεστιβάλ για την άμεση δημοκρατία» που θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Σεπτεμβρίου, και στην πορεία της 11 Σεπτεμβρίου του 2010 στα εγκαίνια τις ΔΕΘ με κοινό πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι το διάχυτο ακηδεμόνευτο κίνημα αντίστασης και αγώνα ενάντια στις επιλογές του κράτους και των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, διαμορφώνει ένα νέο πολιτισμικό κοινωνικό ρεύμα που εκφράζετε πολιτικά μέσω της άμεσης δημοκρατίας.

Από την «δημοκρατία του δρόμου» του Δεκέμβρη 2008, τις ανοιχτές συνελεύσεις γειτονιών, τα αυτόνομα σωματεία εργαζομένων, τους τοπικούς αγώνες ενάντια στα Χυτά σε Λευκίμη-Ελληνικό-Γραμματικό, ενάντια στα εργοστάσια λιθάνθρακα και φυσικού αερίου στην Βοιωτία, στον Αργολικό, στον Αστακό, στους αγώνες για την οικολογία, την ενέργεια και το νερό, για την διάσωση της Μεσοχώρας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, στα κινήματα και τις επιτροπές πολιτών, ενάντια στα διόδια, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στις εταιρίες εξόρυξης χρυσού στην βόρεια Χαλκιδική, στους ελευθέρους κοινωνικού χώρους, στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην εξαθλίωση της ζωής μας από το ΔΝΤ…σε όλα αυτά και σε άλλα τόσα η κρίση του πολιτικού συστήματος και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι η βάση για την αναζήτηση μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας έξω από αυτή που επιβάλει ο καπιταλισμός.

Ενάντια στη προσπάθεια του συστήματος να σωθεί και να μας ξεγελάσει με σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις, με επαναφορά του κοινωνικού κράτους ( που ποτέ δεν γνωρίσαμε ) με αυτοτροφοδοτούμενες λύσεις τύπου Καλλικράτη σας καλούμε να διαδηλώσουμε όλοι μαζί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης προτάσσοντας τους αγώνες μας στο κοινό μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας.

Η παρουσία σας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη συνεκτιμώντας τις παρούσες συνθήκες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης που από χρηματοπιστωτική έχει εξελιχθεί σε βαθιά συστημική φέρνοντας στην επιφάνεια ζητήματα που αφορούν την αποδόμηση της εργασίας, της ασφάλισης, των συντάξεων κλπ. Ζητήματα που αφορούν στην οικολογική καταστροφή και κατ’ επέκταση στην τρέλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στο Φεστιβάλ για την άμεση δημοκρατία θα υπάρχουν ομιλίες διεθνoύς συμμετοχής με ανθρώπους από τον χώρο της διανόησης ,της επιστήμης, των κινημάτων, της εργασίας, της πόλης και της υπαίθρου. Θα υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις και παιχνίδια για παιδιά, περίπτερα βιβλίων και προϊόντων οριζόντιου εμπορίου καθώς και συναυλίες. Τα θέματα που μας απασχολούν και θα συζητήσουμε είναι επάνω στην κρίση, την παραγωγή και την άμεση δημοκρατία. Θέλουμε να ακούσουμε αλλά και να προτείνουμε ρεαλιστικούς τρόπους για την διέξοδο έξω από το πλαίσιο του καπιταλισμού και της περιβαλλοντολογικής καταστροφής. Θέλουμε να απευθύνουμε στην κοινωνία την άμεση δημοκρατία ως την άμεση δυνατότητα κοινωνικής οργάνωσης σήμερα.
Ζητάμε όχι μόνο την παρουσία σας αλλά και την συμβολή και συμμετοχή σας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο φεστιβάλ μπορείτε να προτείνετε μια ομιλία που αφορά τις θεματικές του τριημέρου ή μια παρουσίαση ενός ζητήματος που αφορά τους αγώνες στους οποίους συμμετέχετε.

Το μπλοκ της άμεσης δημοκρατίας δεν αποτελεί για μας μόνο μια στιγμή που εκτονώνει την διαμαρτυρία της σε μια διαδήλωση. Η παρουσία και η συμμετοχή όλων όσων υιοθετούμε την αμεσοδημοκρατική διαδικασία σε αυτό το μπλοκ θα είναι μια συνάντηση με συνέχεια και βάθος στον χρόνο.
Είναι ένα σημείο συνάντησης και αλληλεγγύης των αγώνων που κάνουμε. Είναι ένα μοίρασμα ενός κοινού οράματος για μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.

Ελπίζουμε η απάντηση σας να είναι θετική, και συνεισφέροντας και εσείς απ’ την μεριά σας, πως η συμμετοχή σας στο 3μερο για την άμεση δημοκρατία και στο μπλοκ της 11/9 δεν θα είναι μια απλή φιλολογική συνεύρεση ή μια απλή «πορεία διαμαρτυρίας» αλλά μια τομή στα ελληνικά πράγματα και μια σχέση που θα ριζώσει και θα ξανασυναντηθεί για να αντισταθούμε ο καθένας από την μεριά του αλλά και όλοι μαζί στο παλιό που έχει αποτύχει και να δημιουργήσουμε το καινούργιο που μπορούμε να είμαστε.

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν αφορά μόνο το ευρώ και την τύχη της Ευρωζώνης αλλά και την κατεύθυνση της κοινωνικής δυναμικής της αντίστασης που έχει ήδη αναδυθεί ενάντια στην αγριότητα του κέρδους. Ξέρουμε ότι τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα επάνω μας και για τους δύο λόγους.  Ο πρώτος αφορά τους κυβερνώντες, τις τράπεζες, τους εργοστασιάρχες, τα διευθυντικά στελέχη.

Ο δεύτερος αφορά την βάση. Τους ανθρώπους του μόχθου, τους αποκλεισμένους, το μεγάλο σύνολο της κοινωνίας, τους διευθυνόμενους.
Έχει ανοιχτεί ένα πεδίο μάχης από το οποίο δεν θέλουμε να λείψουμε, και στο οποίο η παρουσία σας, την οποία η εκτίμηση μας σε σας, την καθιστά ουσιαστική παράμετρο της μάχης, είναι ανεκτίμητη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σύντομη τοποθέτηση για την κρίση και το πώς βλέπουμε την έξοδο από αυτήν.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Του ΜΠΛΟΚ Της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
8-10 Σεπτεμβρίου 2010 Θεσσαλονίκη

Η βαθιά κρίση μέσα στην οποία έχει εμβαπτισθεί ολόκληρη η κοινωνία δεν είναι απλώς οικονομική. Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή ή μάλλον το ορατότερο σημείο του παγόβουνου. Στην βάση της κρίσης ανοίγονται ζητήματα που αφορούν στο σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών θεσμίσεων.

Οι παραδοσιακές συνιστώσες που εκφράζονταν μέσα από το πολιτικό σύστημα των κομμάτων και του συνδικαλισμού που ελέγχουν, αδυνατούν να δώσουν μια προοπτική διεξόδου. Δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση πάνω στην οποία στηριζόταν μέχρι τώρα ο παραδοσιακός ανταγωνισμός-πολιτικός ή συνδικαλιστικός. Το «δεν υπάρχει σάλιο» του Υπουργού εργασίας Λοβέρδου διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η ποσόστωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι απλώς μπλοκαρισμένη αλλά αρχίζει να μετράει ανάποδα και αρνητικά. Στο πηγάδι που μας έχουνε βυθίσει, η διέξοδος δεν είναι ποσοτική αλλά ποιοτική.

Η κρίση άνοιξε όλα τα ζητήματα. Η μορφή λαίλαπας, που από τον Σεπτέμβριο και μετά προβλέπεται να πάρει η κρίση, συμπαρασύρει στην κατάρρευση και χρεοκοπία όλο το σύστημα κυριαρχίας όχι μόνο με τη στενή έννοια των οικονομικών όρων της χρηματοπιστωτικής του αντοχής, αλλά συμπαρασύρει και όλο το δομικό και ιδεολογικό οικοδόμημα επάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η καπιταλιστική συναίνεση. Στην κοινωνία μπαίνει με βίαιο τρόπο όχι μόνο η ικανότητα της να δίνει μια απάντηση αλλά πρώτα και κύρια η διαύγαση του ίδιου του ερωτήματος που πρέπει να θέσει.

Πρέπει να ξαναορίσουμε την ίδια μας την ύπαρξη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην οποία συμμετέχουμε. Στην γη στο εργοστάσιο, στις υπηρεσίες, στην εκπαίδευση. Τα θεμελιώδη ερωτήματα που τίθενται κλονίζουν συθέμελα την ίδια τους την παραδοσιακή υπόσταση. Τι, πως και για ποιόν. Τρεις διαστάσεις του ποιοτικού άλματος μέσα στο οποίο συντελείτε η ριζική διέξοδος από την κρίση. Με αυτά τα ερωτήματα θα οδηγηθούμε στην φετινή Διεθνή Έκθεση στην Θεσσαλονίκη.

Το πρόταγμα της οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης μέσα στην οποία κατοικοεδρεύει η άμεση δημοκρατία δεν έρχεται απλώς να προσθέσει μια κριτική στο υπάρχον αλλά για να το καταργήσει. Ποτέ άλλοτε η αμεσοδημοκρατική στόχευση δεν είχε τέτοια απόκριση όχι μόνο στο κίνημα αλλά και στις πρωτόλειες κοινωνικές δράσεις. Οι αμεσοδημοκρατικές δομές δεν είναι το ερώτημα και η λύση αλλά ο τρόπος που θα διαυγασθεί το ερώτημα και ο τρόπος που θα αναζητηθεί η λύση. Στο απαξιωμένο πολιτικό και κομματικό σύστημα η αμεσοδημοκρατική διέξοδος μπορεί να αποτελέσει το σύγχρονο ριζοσπαστικό πρόταγμα, αρκεί να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι απλά οικονομική ή απλά πολιτική αλλά πολιτειακή, δηλαδή φτάνει στον βαθύ πυρήνα του ίδιου του συστήματος

Το εγχείρημα για τη δημιουργία μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας στην φετινή ΔΕΘ έρχεται για να συγκεραστεί όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την χρεοκοπία του παραδοσιακού ως ένα άνοιγμα στον ορίζοντα της ελευθερίας με άμεσα πραγματοποιήσιμους στόχους.

Η απεμπλοκή της δημόσιας σφαίρας από το κρατικό και ιδιωτικό συμφέρον, ως ένα νέο πλέγμα σχέσεων αδιαμεσολάβητων και κοινωνικά ελεύθερων δίνει στην άμεση δημοκρατία την εξεγερσιακή δυναμική που της αναλογεί. Η άμεση δημοκρατία δεν είναι ούτε άλλοθι ούτε πρόσχημα που να χωράει στην γειτονιά και να υποχωρεί στην κεντρική πολιτική σκηνή των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική πρόταση της κοινωνικής χειραφέτησης δεν είναι ένα σύγγραμμα ιδεών. Είναι η πραγματικότητα της κοινωνικής αντιεξουσίας που βιώνετε με την άμεση δημοκρατία σε τοπικούς και κοινωνικούς αγώνες και κινήματα. Είναι η διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων και στις γειτονιές, είναι η δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων και ανοιχτών ελεύθερων διαδικασιών. Των καταλήψεων δημοσίων χώρων εγκαταλειμμένων από την κερδοφορία ή ιδιωτικών χώρων που μετατρέπονται σε ελεύθερους δημόσιους & κοινωνικούς. Αυτοί οι χώροι μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα μέσα από την πολυσχιδή τους δραστηριότητα έτσι ώστε κάθε δράση να αποτελεί και μια άλλη σχέση με το παρόν και μια άλλη πρόταση στην κοινωνία.

Άμεση δημοκρατία στην γεωργική παραγωγή είναι η οριζοντίωση των σχέσεων παραγωγών και καταναλωτή που εκτείνεται από το χωράφι ως την συσκευασία και την διανομή. Ποια καλλιέργεια με ποιον τρόπο για ποιους και ποιες ανάγκες είναι τα άμεσα ερωτήματα που ζητούν απάντηση στην αμεσοδημοκρατική οργάνωση της διατροφικής αλυσίδας. Η αλυσίδα αυτή περικλείει και ενώνει την εργασία με την κοινωνία. Από την γεωργία και από τον κοινωνικό έλεγχο στο εργοστάσιο, το τρόπο και το προϊόν της παραγωγής έτσι ώστε η εργασία και η παραγωγή να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στην συσσώρευση κέρδους.

Μια αλυσίδα άμεσα συνδεδεμένη με την οργάνωση της κοινωνίας που αν και φαίνεται χαώδης στην έκταση της μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από αντιληπτούς και εγχειρηματικά πραγματοποιήσιμους στόχους που έχουν να κάνουν με μια γειτονιά ή με την δικτύωση γειτονιών που αφορούν ένα δήμο ή την δικτύωση δημοτικών συνελεύσεων που αφορούν μια πόλη.

Πηγή: Βαβυλωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου